Trip naar het Volta stuwmeer
Door: Tessa
Blijf op de hoogte en volg Tessa
12 Maart 2016 | Ghana, Abetifi
Aan de overkant aangekomen met ze allen er vanaf en lopend naar het dorp. Eigenlijk is hier helemaal niet zo veel maar het is toch leuk om even te zien en zijn geweest. Langs de grote weg waar alle trucks over rijden richting het noorden zijn de gebruikelijk winkeltjes zoals ook in Abetifi, maar wanneer je achter deze winkeltjes komt zie je hoe het dorp eruit ziet en leven de mensen hier toch wel armer dan in de rest van Kwahu al is dit vast ook in de villages rondom Abetifi etc te vinden. Allemaal met klei gemaakte huisjes, toch is hier gewoon elektriciteit, je ziet soms een huis wat nog niet eens een dak lijkt te hebben maar er hangt wel al een spaarlamp aan het “plafond”. Het is een echt vissersdorp en aan bijna elk huis hangen netten. Later zien we ook een vrouw vis verspreiden over houten takken om het te laten drogen voor ze het waarschijnlijk zullen frituren. Als we ook nog een rondje maken aan de andere kant van de weg achter de winkels komen we een plek tegen waar allemaal jerrycans met gaten op een stapel liggen. Ik vraag aan teacher Yaw waarom dat zo is en hij zegt dat hij dat zich ook eigenlijk afvroeg dus gaan we erheen en het vragen. Onder een afdak van takken en bladeren zit een man die bezig is met de jerrycans en al snel komen we er achter dat ook deze worden gebruikt voor het vissen. Hij laat zien hoe de vissen erin zwemmen omdat ze er eten in stoppen en vervolgens niet meer uitkunnen omdat ze niet kunnen omkeren. Teacher Yaw was al gaan zitten en ik krijg ook een plek aangeboden met een kussentje op een houten bank. De man blijkt naast visser ook nog een natural healer en met kruiden en planten kan hij mensen met astma helpen, teacher Yaw kent toevallig net iemand bij wie dat misschien wel zou kunnen helpen dus ze wisselen nummers uit. Onder hetzelfde afdak tegenover ons zit een vrouw met heel veel kinderen. Dit blijkt de vrouw van de visser en blijkbaar hebben ze al 8 kinderen, de kinderen lijkt niet meer dan een jaar van elkaar te schelen, sommige misschien wel een paar maanden, dat hebben ze hard gedaan. 10 kinderen in de historie betekende dat de man, de vrouw een groot schaap als cadeau moest geven, dus teacher Yaw maakt de grap dat ze er nog twee bij moeten krijgen. Sommige kinderen hebben amper kleding aan en ook daar maakt teacher Yaw een afspraak over, als ze weer eens kinderkleding krijgen zullen ze wat hierheen sturen. We gaan weer verder.
Omdat de ferry aan de overkant is en voorlopig niet zal terugkeren omdat er nog geen passagiers/trucks zijn, besluiten we met een kleinere open boot terug te gaan. We moeten hier ook op wachten tot deze gereed is en wachten daarom eerst boven in de wachtruimte van de ferry maar besluiten toch maar naar het strand te lopen zodat we kunnen zien wanneer een boot vol begint te raken. Op een gegeven moment zijn er wel een aantal passagiers en kunnen we gaan. De mensen worden op de rug van de mensen van de boot naar de boot getild omdat deze niet helemaal op de kant ligt. Ik vind het prima om gewoon met blote voeten door het water te gaan, net als wat andere mensen. We moeten wel wat meer betalen omdat de boot niet helemaal vol is, we zijn in totaal met 7 mensen en een schaap. Uiteindelijk wordt er nog een oud vrouwtje naar de boot gedragen en komen er denk ik nog 2 andere mensen bij maar het blijft 5 cedi (1,25). Leuke tocht over het meer waarbij we in deze open boot toch nog wel meer kunnen zien en dichter langs de boomtoppen komen.
Aan de andere kant rusten we even uit bij een winkeltje waar teacher Yaw de eigenares van kent en drinken een lekker koude cola, want ondanks dat de zon niet de hele tijd helemaal doorkomt is het toch alweer erg heet geworden. De taxi driver waarmee we gekomen zijn blijkt geen nieuwe passagiers meer te hebben gevonden in de tussentijd en brengt ons dus ook weer terug. Was een gezellige (halve) dag, rond 14 uur zijn we weer terug.
17 Maart 2016 - 12:12
Ria:
Leuk verhaal,Tes!!xx -
17 Maart 2016 - 13:25
Hella:
He Tessie,
Mooie verhaal en prachtige foto's ook!
Gezellig met een schaap in de boot haha!
Weer een nieuwe belevenis!
Tot over twee weekjes!!!!
Kus,Hella
17 Maart 2016 - 15:40
Laura:
Heeey Tess!
Zooo wat een belevenissen zeg!! Super leuk verhaal!!
Bijzonder die afspraken tussen Teacher Yaw en die man!
Mooie foto's ook!
Geniet nog eventjes heeeeeel goed!
Tot snel:D
Liefsssssssssssssssssssssss
17 Maart 2016 - 16:37
Edwin:
Ik ga ook een taxibedrijf beginnen haha